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In addition to the three well-known states of the matter,
there are a few more discovered by physicists these
days. The supercritical fluid is a state of the matter
where the molecules have properties between gaseous
and liquid state. The widely known supercritical fluid is
carbon dioxide. Above 31,1 °C and 73,8 bars of pressure,
the carbon dioxide becomes a supercritical fluid. In this
state, the CO, is able to solubilize organic compounds
such as fragance and perfume very effectively.
1. Quels sont les trois états connus de la matière ?
2. A l'échelle microscopique, les molécules d'un fluide
supercritique ont-elles une structure organisée ou se
meuvent-elles librement?
3. De nos jours, la plupart des cafés sont décafé-
inés par un procédé utilisant le dioxyde de carbone
supercritique, alors que la caféine est un composé
organique. Comment peut-on le justifier ?
4. Le café était auparavant décaléiné avec du dichlo-
rométhane. Pourquoi choisit-on désormais le dioxyde
de carbone?

Sagot :